Meer depositospaarders, ECB verhoogt rente opnieuw

Nederlanders blijven maar doorsparen. In april nam het spaartegoed in ons land toe met € 385 miljoen. Spaardeposito's zijn daarbij steeds populairder, zo blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Oplopende stapels met muntgeld en een groot procent teken met op de achtergrond de zon
Nieuws
Datum: 05-07-2023

Sterker nog, het bedrag op reguliere spaarrekeningen van Nederlandse banken is in april juist met € 48 miljoen gedaald. Spaardeposito's van Nederlandse banken kenden in die maand juist een forse groei van € 433 miljoen. De belangrijkste reden is dat deze vorm van sparen, waarbij het geld voor langere tijd wordt vastgezet, een hogere rente kent.

Buitenlandse banken

Hoeveel Nederlands geld er daarnaast op buitenlandse banken staat, is niet precies bekend. Toch zal dit een aanzienlijk bedrag zijn. Meerdere internationale spelers bieden namelijk een spaarrente aan die (veel) hoger is dan hier, zelfs op korter lopende deposito's.

Rente verder omhoog

Hoewel de inflatie wat lijkt af te vlakken, ligt deze nog lang niet op de gewenste 2%. Daarom heeft de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw besloten de belangrijkste rentes te verhogen. Die stijgen per 21 juni verder met 0,25%.

Hoogste rente nu 3%

Enkele buitenlandse banken hebben direct gereageerd. Zo is de spaarrente bij Bigbank uit Estland verhoogd naar 2,35%. Renault Bank uit Frankrijk biedt biedt inmiddels 2,4%. Wie kiest voor de Spaanse Openbank, krijgt de eerste zes maanden zelfs 3,0%. Daarna halveert de spaarrente, tenzij de klant een (gratis) betaalrekening aanhoudt. In dat geval bedraagt de rente 2,25%.

Risico's

Er kunnen risico's kleven aan het sparen bij buitenlandse banken. Overweegt u om geld over de grens te stallen? Laat u dan op voorhand goed informeren. Neem gerust contact met ons op, we adviseren u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag